top of page

Lady Di Sailing derde kwartaal 2024

  • Ruud van Basten
  • 29 jul 2024
  • 12 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 19 aug 2024

Terugkijkend

16 augustus 2024


The days after the storm;


Woensdag 14 augustus 2024 zal herinnerd worden als een zware storm die met name de Balearen heeft getroffen.

De weerdiensten zeggen dat we getroffen zijn door het weerfenomeen: DANA. ( zie internet voor uitleg)


De schade: veel beschadigde ego’s. Veel schepen met averij.

Bij ons: de ankerbol is weggewaaid.

Nu is het tijd voor overpeinzingen na de storm.


Het is altijd goed om te resumeren wat er goed en wat fout ging. Uiteindelijk gaat het om je eigen veiligheid en het behoud van je schip en wil je de volgende keer nog beter bedacht zijn op wat er mogelijk gaat komen.


We zijn bij ons zelf te raden gegaan hoe het geheel verliep.


Wat belangrijk is dat je op geen enkel moment in paniek raakt. Overzicht houden, kansen wegen, gevaren analyseren en zeer goed focussen, dat zijn de belangrijkste aspecten. Aan boord doen we alles als een team. Dat betekent zeer goed samenwerken, erg goed luisteren, direct handelen en geen fouten maken. Dat klinkt logisch maar de praktijk is toch behoorlijk wat lastiger.


Als wij uitvaren gebruiken wij altijd een checklist. Die checklist voorkomt dat er iets over het hoofd wordt gezien, waardoor er op zee tijdens de tocht problemen ontstaan. Op zee ben je hoofdzakelijk op jezelf aangewezen.

Die checklist afwerken kost ongeveer een uur.


Wij hebben nu een nieuwe checklist gemaakt. Voor ons zelf, maar ook met wat aanbevelingen voor anderen, om het voor iedereen zo veilig mogelijk te maken op zee en de ankerplaats. Delen van ervaring dus.


Wees voorbereid:


  • alles wat zeil-achtig is oprollen en vastbinden. Dus, biminitops, grootzeil huik, genua hoes etc. Alles omwikkelen met touw. Eraf halen is beter.

  • dek geheel opgeruimd, nergens losse troep. Geen schaduwdoeken etc. Een volkomen leeg dek dus.


  • Genua/fok een aantal extra slagen fokkeschoot erom heen wikkelen.


  • Rol grootzeil zover mogelijk in de mast rollen. Geen grote punt zeil uit de mast laten steken.

  • Oprol lijnen van genua en rolgrootzeil super goed vastzetten.

  • Weerberichten uitluisteren op marifoon.

  • Begin 12 uur eerder dan de verwachte aanvang van slecht weer met opgeruimd zijn.

  • Zorg voor een lange bridle tussen ketting/anker en het schip. Wij liggen nu 7,8 meter diep en gebruiken 7 meter bridle van octoply, 8 strengs gevlochten lijn in de dikte 22 mm. Dit type touw is loeisterk en heeft een enorme rek capaciteit. Dat is nodig om de schokken op te vangen. Op onze lengte van 7 meter bridle hebben wij 1,05 meter rek (15%). Die bridle moet dus super sterk zijn, let op de breeksterkte. Belangrijk is geen paalsteek te maken om een lus te creëren, maar de lus creëren door te splitsen. Minimaal is 3 keer insteken. Wij hebben 8 x insteken gedaan.


  • Laat niet de ankerketting op de ankerlier het zware werk doen. De ankerlier is niet bestand tegen enorme trekkracht die ontstaat in een vliegende storm. Beleg de ankerketting op een bolder of klamp en gebruik een kettingstopper of beter gebruik een bridle en een kettingstopper. Beleg de bridle op de bolder of de klamp voorop op het schip.

  • Trek zwemvesten aan, je kan door rond dolende boten aangevaren worden en zinken dan wel overboord slaan.

  • Leg zaklampen klaar.

  • Leg handmarifoons klaar.

  • Leg een stevig touw klaar, meter of 5.

  • Leg een dunner touw klaar, meter of 5.

  • Anker minimaal scope 5 x de diepte als het mogelijk is en doe dit als standaard.

  • Als er harde wind verwacht wordt is de scope 7 x de diepte.

  • Bij storm verwachting is de scope 10 x de diepte.

  • Houd rekening met de hoogte van de boot tot de waterlijn en tel die hoogte op bij de diepte van het water en doe dat maal de vereiste scope.

  • Kijk of er om je heen in de zeebodem plots grote dieptes zijn. Anders anker je op de top van een bergje en bij harde waai kan je daar van afgesleurd worden. Daardoor kom je in dieper water en is de scope niet meer passend.

  • Haal zwemtrapjes uit het water en bind ze vast.

  • Haal de rubberboot op uit het water, door de harde wind fladderen rubberboten als ballonnetjes achter de boot. Ook als de motor er nog op zit. Zie voorbeeld hieronder.


  • Hang alle stootwillen die je aan boord hebt op aan de reling van de boot. Dit is overigens ook erg verstandig als er geen harde wind voorspeld is. Er zijn om je heen minder ervaren schippers die uit de koers kunnen raken en jouw schip kunnen raken. Stootwillen beletten dan grotere schade.

  • Gebruik een goed anker. Kijk naar de uitgebreide testen die op internet beschikbaar zijn. Kies niet perse voor rvs. Niet voor rvs anker en niet voor rvs ketting. RVS materiaal is minder sterk dan gegalvaniseerd. RVS kan wel maar kies dan voor een paar maten zwaarder. Zowel voor het anker als voor de ketting. Dit heeft wel gewichtstoename aan boord tot gevolg. RVS ketting is mooi om te zien en heeft als eigenschap dat de ketting niet kinkt.

  • In nood kan het nodig zijn het anker en de ankerketting achter te laten op de ankerplaats. Zorg ervoor dat het allerlaatste stukje ketting vastzit aan de boot, vaak is die bevestiging in de ankerkettingbak. Dit laatste stukje ketting verbind je met touw, bijvoorbeeld dyneema. Dat is loeisterk maar kan in nood met een scherp mes doorgesneden worden. Als je het anker achter moet laten verbind dan een stootwil aan de ketting zodat je na de storm je anker en ketting kan terugvinden.

  • Als er echt storm opsteekt of keiharde wind, start dan de hoofdmotor. Dan ben je paraat als het plots misgaat. Gebruik de motor indien nodig om de trekkracht aan het anker te verminderen door de motor in zijn voorruit te zetten.

  • Gebruik de motor om soms de neus van de boot weer recht op de golven te zetten. Je wilt immers niet dwars op de golven komen te liggen.

  • Zet alle apparatuur aan. Radar, AIS, kaartplotter, marifoon kanaal 16, dieptemeter, gps, ankerlicht, windmeter, roerstandgever, stuurautomaat.

  • Zorg voordat de harde wind/storm begint dat alle accu’s vol zijn.

  • Leg verrekijker klaar.

  • Sluit alle ramen.

  • Laat geen losliggende spullen binnen op tafels en kasten. Alles moet zeevast zijn.

  • Vergrendel dekluiken.

  • Maak een grabbag. Dat is een waterdichte tas die ook blijft drijven Die vul je naar eigen behoefte. Afhankelijk van het gebied waar je vaart. Binnenwateren is nogal anders dan op open zee. In het geval van voor anker liggen en verwachting van harde wind/storm is het handig om in de grabbag te stoppen: scheepspapieren, identiteitspapieren, geld, gsm, lader, accu pack, handmarifoon 2 x met Atis, warmte deken tegen onderkoeling, zakmes, multitool, wat eten en vooral drinken en eerste hulp artikelen.

  • En trek goed schoeisel aan. Op boten worden geen schoenen gedragen omdat het teakdek snel kan beschadigen maar ook om vuil etc tegen te gaan. Maar in geval van heftige wind/storm uiteraard super goede schoenen aantrekken. Met goede grip.



De lijst wordt wellicht nog langer doordat we toch nog wat vergeten zijn.


Het was een uitzonderlijke ervaring.



We drijven nog😂.

Donderdag 15 augustus 2024


Vandaag 15 augustus, weinig wind. Klein druppie regen. Maar niks van betekenis. Tot nu toe. Maar we blijven attent. Gisteren woensdag 14 augustus 2024, was er ook geen voorteken van grote ellende maar die was er toch erg plots. Het was wel erg donker aan het worden. Er waren veel donkere wolken om ons heen en er was regen voorspeld. Maar in 10 seconden tijd ging de wind van 6 knopen naar 50 knopen wind! Dat is windkracht 10. De boten gingen allemaal erg schuin en gierde achter hun ankers en begonnen heftig te bewegen. De golven bouwde zich in een paar minuten op tot een paar meter hoogte. Losgeraakte boten voerde rakelings langs ons met vaak hun ankers nog naar beneden. Ketting strak langs hun boot. Rammend door de golven. Mensen waren in paniek. Zeker 7 zeilboten voerde als gekken in de rondte om hun boot te redden en op zoek te gaan naar een plek om opnieuw te ankeren. Maar dat is eigenlijk onbegonnen werk. De wind is zo sterk, de golven zo hoog dat het praktisch niet kan. Een boot kwam recht op de zijkant van onze boot af in de vliegende storm. Ik riep Miek die beneden was dat we geramd zouden gaan worden. Midscheeps. Zo close. Op het allerlaatste moment scheerde die boot op nog geen twee meter voor ons langs. Hebben er geen naar gevoel aan overgehouden. Zijn ook niet bang geworden. Niet in paniek. Maar super spannend was het wel. In het water om ons heen dreven overal dingen. Kussens van boten enzo. De enorme wind hield ongeveer 1 uur aan en geleidelijk schaalde de wind weer wat af. De regen was enorm waardoor het zicht erg beperkt was. Het vertrouwen in het materiaal en de houdkracht van ons anker/ketting is alleen maar toegenomen. Weer een ervaring rijker.


DANA!

13 augustus 2024


We maken ons op voor de Dana! Kan meevallen maar de verwachting is dat donderdag de grootste ellende losbarst. Misschien zelfs woensdag 14 augustus al in de late middag. Wat is een Dana. Dat is vreselijk harde wind, onweer en veel, heel veel regen. We heten vooral Robin en Nathalie welkom woensdag, want die komen woensdag vakantie houden in het noorden van Mallorca en die vallen een beetje met de neus in de boter. De eerste dagen van hun verblijf zullen regenachtig zijn. Het heeft hier maanden niet geregend dus voor het land is het goed. Maar voor hun beetje pech en voor ons…. Harde wind, onweer, regen en dat is erg onprettig en soms ook niet ongevaarlijk. We staan op scherp. Hebben reeds vanavond al een groot deel van de maatregelen genomen zoals het wegnemen van de schaduwdoeken. De rolfok strakker opgerold etc. etc.


In de loop van de week, dat wij op Santa Ponsa zijn, liggen er inmiddels overal voorwerpen.


De ochtend van 13 augustus reeds om 6 uur in de ochtend gaan we water tanken. Het water is nog niet op, maar willen niet zonder water zitten als het wellicht woensdag en donderdag slecht weer is. Daarna gaan we weer goed ankeren. Genoeg ketting naar buiten. En dan stand-by zijn. Dus ook ‘s nachts als het ruig is. Op een boot is het nooit saai🥱


Uitleg DANA


Lets Go tweede poging

31 juli 2024


Na de test van de motor reparatie varen we direct uit, het is dan 16.00 uur. De wind is niet meer zo gunstig zoals de woensdag die gepland stond. We zeilen eerst 5 uur lang rechtuit, ver de zee op en gaan na 5 uur overstag. De wind is niet ideaal maar we maken wel voortgang. We gaan niet erg hard. Ondertussen gaat de zon onder.

We zeilen de hele nacht door.

Onder grootzeil en gereefd fok varen we. Niet omdat het zo hard waait, maar dat is veiliger in de nacht. Ik heb net uurtje geslapen. Miek heeft alleen de boot gestuurd. Ging hartstikke goed. Hebben koers gewijzigd richting Ibiza Mallorca. Met deze wind is de koers goed. Maar dan moet de wind wel zo blijven. Dat gaat nog wel veranderen. Na de koerswijziging werden wij opgeroepen door een tanker van 275 meter. Wat onze bedoelingen zijn. Heb gezegd dat gaat je niks aan. 😂. Nee natuurlijk niet. Grapje. Hebben uitgelegd dat we hun zien en hun laten passeren. Gaan op 2 km afstand achterlangs. Dat is op zee redelijk dichtbij. Maar geen enkel gevaar of zo. Wind is nu matig. Het is 00.07 uur ‘s nachts.

Het is inmiddels 8.23 uur. Het is weer licht. De zon schijnt. Hebben redelijk goede nacht gehad. Ik was vannacht na een paar uur slapen aan de beurt voor de nachtshift. Maar voelde dat ik zeeziek werd. Ff gekotst. Daarna was het over. Vreemd, nog nooit gehad. Miek is net uit bed. Varen ter hoogte van Torrevieja. Nog niet helemaal. Koers is redelijk. Doordat we later weg zijn dan gepland vanwege de reparatie, is de wind niet zo gunstig. Moeten daarom opkruizen. Wind gaat nog wel van koers veranderen. Dan wordt die als het klopt met de voorspelling beter voor koers Mallorca. Eten ontbijtje en gaan door. Snelheid actueel: 5,5 kn


Na een paar uur varen we voor de kust van Alicante. Koers is bij toeval gericht op Benidorm. Vanwege wind kunnen we geen hogere koers aanhouden om naar Mallorca te varen. Moeten dus nog een keer overstag.

Nou, de wind is weer wat bij gedraaid zodat wij toch meer op zee kunnen blijven. De eerdere koers was gericht op Torrevieja later op Alicante. Nog weer later op Benidorm. Nu is de wind dusdanig gedraaid dat wij koers boven Ibiza kunnen sturen. De wind is mild. We gaan 5,2 knopen, soms iets meer. Maar dan wel recht op doel. Als we boven Ibiza zijn moeten we iets meer naar rechts. Maar wie weet is de wind dan inmiddels in de voorspelde “ruime wind”.

We varen met dubbel fok en grootzeil en de snelheid is prima. Rond Ibiza wel lastige wind. Weinig ook. Maar daarna pakt de wind weer op. Alleen nog iets draaien. Varen nu hoog aan de wind. Rond 11.00 uur vanochtend voorspellen ze dat de wind meer naar zuid-oost draait. Toenemend ook. En dat komt ook uit. Het wordt een mooie tocht. Het is 5.53 uur. Om 6 uur is het bijna alweer licht. We hebben redelijk vlakke zee. Miek slaapt dan nog. De dag breekt weer aan. Het is licht en de wind is perfect.

Kunnen direct Mallorca aanhouden als koers en lopen een mooie snelheid! Topsnelheid is 9.0 knopen. We varen uren lang 8,5 knopen dus super mooi. Om 17.00 uur lopen we Santa Ponsa op Mallorca binnen. We zijn er!

We gaan voor anker. Zorgen dat we goed liggen. Even schoon schip maken. En we gaan naar Nico en Delia die ons verwelkomen met hapjes en drankjes en heerlijk avondeten. Wat lief. Daarna naar bed. Zijn erg moe van de twee nachten doorvaren. de zon gaat onder. Pffff we zijn weer thuis.


31 juli 2024.

Helaas slecht nieuws.


We varen weer terug naar Cartagena! De motor was goed warm gedraaid in de haven. We zijn het eerste stuk de haven uit gevaren op de motor. Na 45 minuten motor uit, rust. Op zeil gaan we verder. Na 45 minuten viel de wind grotendeels weg en werd de motor gestart. Eigenlijk direct hoorde we een lelijk schrapend, snerpend geluid in de motorruimte. Oeps, dat is foute boel. Kan van alles zijn en ook de hoofdmotor kan in de soepdraaien. We starten de motor nog een keer maar nee, het akelig snerpende geluid blijft. We doen wat we moeten doen: we keren om en varen terug naar Cartagena, op zeil. Dat wordt nog een hele toer want we moeten Cartagena aanlopen zonder motor.


Onze boot is geen kano, is inmiddels met de rubberboot erachter 20 meter lang en weegt 32.000 kg. Op wind varen we terug naar Cartagena. Nemen contact op met de eigenaar van de scheepswerf en vragen of wij met het motorprobleem in de dok mogen afmeren zodat wij wederom in de reparatie kunnen. Dat is akkoord. Door steeds zeil te minderen varen we steeds trager richting het dok. Uiteindelijk moeten we wel wat snelheid houden maar ook moeten we op tijd afremmen! De spanning neemt toe naarmate we bijna in het dok zijn. Nog 40 meter, nog 30 meter, we halen steeds meer zeil weg. Nu gaan we zonder zeil nog 0,8 knoop. Dat is niet zo snel maar om mee tegen de kade muur van het dok te varen wel!

Op de foto zie je piepkleine stukje zeil waarop we nog net wat snelheid kunnen houden.


Miek ziet op het scheepswerf terrein mensen lopen. Ze fluit hard, roept of ze willen helpen en daar komen drie mensen aangesneld. Zij pakken de toegeworpen lijnen en trekken eraan waardoor de boot op tijd afremt. Pffffff. Nooit saai op een boot😃. 


Moeten weer de reparatie in en dat is minder leuk. We liggen nu in het dok, afgemeerd. Niet de meest fijne plek om te liggen maar goed we liggen. Kort nadat we in het dok liggen treed de duisternis in. Misschien is er iets niet goed uitgevoerd door de reparateur tijdens de vorige reparatie. We hebben geen idee wat eraan de hand kan zijn. Wat een deceptie.


De volgende morgen om 7.00 uur stapt de reparateur aan boord. Er wordt van alles getest en onderzocht. Na een paar uur onderzoek blijkt het snerpende geluid afkomstig te zijn van het lager van de hydrauliek pomp. Er wordt door drie monteurs aangewerkt. Het lager moet eruit en dat valt niet mee. Het duurt tot de volgende dag tot het lager eruit is. Nieuwe monteren, testen. Het werkt weer. Drie dagen in de reparatie en wederom een fikse rekening. Soms zit het mee. Soms zit het tegen. Gelukkig was de hoofdmotor niet kapot, want dat was een “scheeps” ramp geweest.


Let’s go!


Na weken van klussen, 22 dagen op de scheepswerf en het juiste moment afwachten qua wind, werkzaamheden voor de zaak etc. Hebben we gepland woensdag 31 juli 2024 te vertrekken. Al langere tijd is de voorspelling dat de windrichting recht van voren zal zijn.  Dat betekent met een zeilboot dat je met grote omweg naar je doel kan zeilen. Vaak ook oncomfortabel omdat je tegen wind en golven in gaat varen. Daar hebben we geen zin in. Dus wachten we de juiste wind af om een prachtige tocht te hebben.


Waar gaan we heen? Santa Ponsa Mallorca! Daar is het goed toeven. Daar kennen we de weg. Daar zijn onze vrienden Nico en Delia. Daar gaan we heen!

Als we rechtstreeks zouden varen dan is de afstand van Cartagena naar Santa Ponsa 209 nm. (1 nm = 1,852 km) voor de planning rekenen wij qua snelheid eigenlijk altijd met 5 knopen per uur. (1 knoop is 1,852 km per uur)

Met die snelheid is het dan 41,8 uur varen. De route gaan we nog verder inplannen omdat dit afhankelijk is van de wind en omstandigheden. Maar naar het zich nu laat aanzien varen we woensdagmiddag uit omstreeks 15.00 uur. De volgende avond denken we in Calpe te zijn. Daar zijn we vaker geweest en is een goede ankerplaats. Verder vooruit plannen gaat bijna niet omdat de wind veel bepaalt. Onze boot is zo sterk dat we altijd kunnen varen maar dan is het comfort zo laag dat leven aan boord bijna niet meer gaat. Dus dat doen we niet.


Het zal best wennen zijn nu we zo lang niet meer hebben gevaren. Hebben ons zelf ff op herhalingscursus gedaan door eens goed naar de kaartplotter te kijken enzo. Nu nog de laatste klussen doen. Het is Spaans heet hier. Temperatuur boven de dertig graden in de schaduw is normaal. In de avond en vroege ochtend is een moment dat je nog iets kan doen aan de klussen, maar met 25 graden is het dan ook nog heet. (Wij vinden dat al koel)

Wordt vervolgd!

 
 
 

Yorumlar


84921891-02cd-4abc-96af-e1972d4844b0 (002).JPG

Join My Mailing List

Thanks for submitting!

Over ons

Wij zijn Ruud en Annemiek. Met onze zeilboot Lady Di hopen we plekken te ontdekken die we nog niet eerder hebben gezien. Ga met ons mee op reis!

 

Read More

 

© 2021 by THMS 

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
bottom of page