Lady Di Sailing derde kwartaal 2022
- Ruud van Basten
- 11 sep 2022
- 33 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 31 okt 2022
28 september 2022
Terug naar “huis”
Tja, zo begint het wel een beetje te voelen nu we terug varen naar Santa Ponca. We zijn hier al maanden en het begint wel een beetje als thuis te voelen. Het is het laatste stukje van de zomer die we hierdoor brengen voordat we naar Cartagena gaan. Even nog gezellig wat feestjes vieren met onze vrienden daar en dan naar de winterplek. De wind is eigenlijk perfect. Beetje halve wind. 10 tot 12 knopen dus dat is prima. Het laatste stuk naar Santa Ponca valt de wind nagenoeg helemaal weg en moet de motor aan. Ai, das altijd wat jammer. Maakt hoop herrie en het verbruikt diesel dus liever op de wind. Maar het is niet anders. Als we niet op de motor verder gaan komen we midden in de nacht aan en dat is niet fijn. Dus beetje gas erop en rond 20.30 uur gaat het anker uit. Heerlijk. Thuis😃.




21 september tm 28 september 2022
Verblijf op Ibiza! Niels, Nelleke, Rob, Silvia en Casper zijn op visite.
Nadat Ryel en Lotte weer naar Nederland waren vertrokken hadden we geen visite meer gehad. Ook lekker om met zijn tweeën aan boord te zijn. Het weer is sinds die tijd een beetje minder. Een omslagje. Minder heet, soms wat onweersdreiging. Gewoon wat minder stabiel. Nou was het in juli en augustus ook wel erg heet. De meeste dagen boven 35 graden. ‘S nachts niet onder 28 graden. Watertemperatuur 31 graden! Om te varen is stabiliteit in het weer wel fijn dus instabiel weer maakt het soms wat lastig.
Maar we gaan naar Ibiza! De wind is goed, zonnetje en we krijgen visite. Niels, Nelleke, Rob, Silvia en Casper komen naar Ibiza en wij gaan samen met hun Ibiza verkennen. Rob, Silvia en Casper verblijven in een appartement en Niels en Nelleke bij ons aan boord. Super leuk om iedereen weer te zien. Kijk je moet in je leven mooie herinneringen verzamelen en dat doen we. Ondersteund met foto’s dan weten we straks nog precies hoe het was. We worden wat ouder hè😜.
Wij varen over van Santa Ponca Mallorca naar Ibiza, twee dagen voordat Niels en Nelleke aankomen. Wij varen via de noord-oost kant van Ibiza en ankeren voor de nacht in de baai van Cala Xarraca. Dat is een ander soort baai dan Santa Ponca. We liggen verder prima hoor, maar het is er stikdonker! Op de wal geen verlichting van straten en huizen. Beetje spannend. De volgende dag varen we met een heerlijke halve wind naar de eindbestemming: De baai van Cala Tarida. Dat is net onder Sant Antoni, de bekende badplaats waar veel jeugd naartoe gaat ivm het uitgaansleven. Rob en Silvia en Casper verblijven in een appartement een baai verderop, dus lekker dichtbij.
Het is teveel om allemaal te beschrijven omdat we alle dagen actief op pad zijn geweest. Lekker uiteten, prachtige wandelingen en ook een zeiltocht naar Formentera! Onderweg bezoeken we de verloren stad van Atlantis. We ankeren hier om even heerlijk te zwemmen. We vervolgen onze tocht naar Formentera en gaan voor anker nabij de kust. We willen uiteten en gebruik maken van een watertaxi maar dat lukt niet. Nou, dan maar met de eigen rubberboot naar de kant. In de jachthaven vinden we een half illegaal plekje waar we de rubberboot veilig kunnen afmeren. Het wordt al vrij snel donker en na heerlijk gegeten te hebben gaan Rob, Silvia en Casper met de ferry terug naar Ibiza. Wat een avonturen.
Ibiza stad staat nog op het verlanglijstje om te bezoeken. Veel over gehoord en gelezen dus varen we de volgende dag naar de baai van Ibiza stad. Het is er erg druk en ankeren in dieper water dan we gewend zijn. De volgende dag bezoeken we de oude Ibiza stad en inderdaad de stad is prachtig. Veel oudheid, gezellige restaurantjes en winkels. Wij blijven drie dagen om alles goed te bekijken. Niels en Nelleke huren een scooter op dag drie om met zijn tweeën op pad te gaan en verkennen zo meerdere plaatsen. Na 8 dagen gaat iedereen weer terug naar huis. De luchthaven is vlakbij Ibiza stad, dat is praktisch. Niels en Nelleke brengen we ‘s morgens naar de kant waar zij met een taxi naar het vliegveld gaan.
We hebben het super leuk gehad. Rob, Silvia en Casper zijn 1 dag eerder al vertrokken. En nu weer terug naar Santa Ponca! Moeten nog even afscheid nemen van iedereen daar 🍷🥃🥂 Het einde van de zomerperiode komt dichterbij. 15 oktober willen we in Cartagena zijn. 18 oktober vliegen we naar Nederland!





































15 September 2022
Zelf visvangen is de duurste methode om nooit vis te eten.
Maar dat geldt niet voor Delya en Nico van de Go Catamaran. Die vangen nog wel eens een visje tijdens hun charter tochten. Op de app komt het bericht dat er weer vis is gevangen. Twee zelfs. Bonito’s. Die willen wij helpen om op te eten! Aan boord bij Nico en Delya worden de vissen vakkundig gefileerd en Ik krijg les hoe dat te doen. Tja, varen op zee en dan geen vis eten dat kan natuurlijk niet. Ziet er allemaal erg bloederig uit maar wellicht dat het went. Gaan het zien. Hebben niet eens visgerei aan boord hahahaha. Misschien in de toekomst. De vis smaakte heerlijk en weer een vaardigheid erbij geleerd.
Ondertussen vormen zich aan de horizon, boven het eiland zogenaamde Cumulonimbus wolken. Het weer is natuurlijk erg belangrijk om in de gaten te houden en van dit type wolken houden bootjes mensen niet zo. Het zijn wolken die heel hoog opstijgen in de atmosfeer en vaak voor hevige regenval of hagel zorgen. Gepaard gaand met onweer en harde wind. Houden we niet van. Het blijft gelukkig rustig, de wolken met bijbehorende ellende verdwijnen over het land richting het zuiden. Altijd weer spannend. En het hoort ook een beetje bij dit soort klimaat. De extremen zijn zo groot dat dergelijke wolken zich kunnen ontwikkelen met alle gevolgen van dien. Een voordeel: het is ook vaak zo weer weg.
Hebben in ieder geval de vis met (veel) drank weggespoeld. 😋







10 september 2022
Festival of Festes del rei En Jaume
Laten we een frietje gaan eten, tenslotte is het zaterdag patatdag. Even bij Nico en Delya langs, wat geleende apparatuur terugbrengen. Kom binnen, ff borreltje. Nog een borreltje. Nog een borreltje. Frietjes eten? Ja dat kan bij Cauchos. Argentijns restaurant. Ja wij gaan wel mee. Gezellig. Komen we in de optocht terecht van het feest dat hier al 11 dagen bezig is. Vandaag de optocht van de Christenen en de Moren. Erg leuk. En direct langs het terras van Cauchos. Heerlijk eten, borreltjes, toetjes en een schitterende parade. We zijn bevoorrecht. Had ik al gezegd dat er ook borreltjes bij waren? We zouden maar kort op de kant gaan. Waren 23.45 pas weer terug bij de boot. Was blij dat ik hem nog kon vinden😂








6 September 2022
Palma Nova
Nico en Delya kennen een fantastisch restaurant in Palma Nova. Daar gaan we heen, ondanks dat de generator kapot is. Even de gedachte op wat anders. Inderdaad fantastisch restaurant, heerlijk eten en letterlijk op het strand. Na afloop borreltje op het dakterras even verderop. Met uitzicht over de baai van Palma Nova. We hebben niet teveel alcohol gedronken.






6 september 2022
💣🧨🚀☠️ alle bommen en granaten!
Soms zit het mee, soms zit het tegen. De dekwaspomp. Dat is een pomp die functioneert op de hoofdmotor. Die was defect en hebben we gerepareerd. Mooi. Dan kunnen we het dek afspuiten. Miek doet boodschappen en ik boen me in het zweet om het teakdek weer spik en span te krijgen.
Onderwijl laten wij de dieselgenerator draaien die stroom levert voor het opladen van de accu’s. Als miek terugkomt van boodschappen doen, ruikt zij een branderige lucht binnen. De dieselgenerator is uit zichzelf gestopt. Vlug naar binnen, luik open dat toegang geeft tot de bilge (laagste plek in de boot die overtollig water opvangt). Oei, dat ziet er niet goed uit. Water niveau tot 10 cm voorbij de bodem van de dieselgenerator. Die mag natuurlijk niet nat worden. Zo snel mogelijk zetten we de pomp aan om het water naar buiten te pompen. Zeewater. Dat is zout en funest voor elektrische contacten en apparatuur. Al spoedig zakt het waterniveau en is al het water weer naar buiten.
Maar ja, de dieselgenerator. Wat nu. Ik maak een beginnetje met het openmaken van de vloer. Verwijder de zitbank en zijpanelen van de dieselgenerator. Al gauw zien we verbrande bedrading. Ik vraag Nico of hij wil meekijken en meedenken. Nico heeft veel ervaring in de motoren techniek. We onderzoeken wat er aan de hand zou kunnen zijn. Nico schroeft nog een rooster los helemaal bij de onderkant van de dieselgenerator en daar zien we een verbrand deel. We besluiten de elektracontacten schoon te spuiten met zoetwater en wat zeepsop. Gebruiken een hoge druk luchtspuit om de bekabeling weer droog te krijgen. Demonteren het onderdeel wat brandschade vertoont en maken de balans op. Tja, die is volledig verbrand. Het is de circuitbraker die doorgebrand is en ook de bedrading daar naartoe. Een circuitbraker kan je een aardlekschakelaar noemen net zoals thuis in de meterkast. Die moet vervangen worden. De volgende dag besteden we om een vervanger te kunnen kopen maar dat valt nog niet mee. Niemand heeft zo’n ding en er klinkt al gauw een levertijd van 16 weken. Bij de laatste leverancier die wij contacten blijkt dat er een tweedehands beschikbaar is. Die monteur werkt in Palma maar woont in Santa Ponca en die brengt het onderdeel in de jachthaven vlakbij ons. 20 euro. Vervolgens alle bedrading vervangen, circuitbraker ingebouwd en testen. Loopt weer als een zonnetje! Pfffff. Zonder stroom kunnen we niet dus daar kwamen we goed weg.
Aankomende winter gaan we zonne-energie aanleggen. Dan wordt dat onze eerste energie bron. De dieselgenerator de tweede energie bron. Ruim twee dagen gesleuteld. Maar het resultaat was er. Opgelost!
(Oorzaak van de waterschade was een lekkende slang van de dekwaspomp. Lijkt thuis wel... we gaan de komende winterperiode diverse slangen vervangen)





3 september 2022
Dagje Palma
In de baai van Santa Ponca is het wat onrustig qua waterbeweging. Daar zijn we eigenlijk goed aan gewend maar toch, soms is de deining dusdanig dat het oncomfortabel wordt. Dus waarom zou je dan aan boord blijven zitten: we gaan erop uit! Pakken de bus naar Palma en met 45 minuten staan we opnieuw in de mooie stad Palma. Blijft altijd leuk. Het is weer gezellig druk overal en we slenteren door de stad, bezoeken wat terrasjes en genieten van het mooie weer en de omgeving. Als we weer terugkomen op de boot in Santa Ponca is de deining tot rust gekomen.






29 augustus 2022
Op de fiets!
We hebben afgelopen winter mooie fietsen gekocht en die zijn natuurlijk mee aan boord. Ze staan op het dek onder een hoes. Vanwege de warmte kwam het er niet van om te gaan fietsen. Het is toch wel een hele onderneming om die dingen op de wal te krijgen. Hoezen eraf, fietsen in elkaar zetten/uitvouwen, in de rubberboot tillen, naar de kant varen en de fietsen uit de rubberboot tillen. Zijn geen lichte dingetjes en dat met bloedheet weer…. Nu dan toch de stoute schoenen aangetrokken en op pad. Richting Peguera gereden over bergachtige hellingen maar geen probleem voor onze fietsen. Met een flinke vaart rijden we omhoog. Die motoren in de fietsen zijn super sterk. Geweldig gewoon. In Peguera is het gezellig druk zoals altijd. Mooi moment om even bij de Lidl wat producten te kopen die ze daar alleen hebben. En goedkoop! En natuurlijk ontbreekt een ijsje niet. 😂 dan met de fietsen terug aan boord. Alles weer op zijn plek. Was de moeite waard.



24 augustus 2022
Frisse lucht
Onze planning voor de klussen gaat maar voort. Er is inmiddels een enorme lijst van dingen om te doen en die lijst wordt alleen nog maar groter. In de zomerperiode is het zo ontzettend warm waardoor je natuurlijk niet ergens onderin de boot kan gaan klussen. Met alle ramen en deuren open is het continue 30 graden of meer. Goed uit te houden hoor, maar niet om te klussen. Nu het een pietsie koeler wordt zijn we toch maar begonnen met wat klussen. Stopcontact erbij in de kajuit, usb aansluitingen in de kuip voor opladen telefoons en zo. Gasdrukveer op de luiken vervangen etc. Maar ons nieuwe raam is binnen! Bovenop de boot staat ter bescherming van diegene die in de kuip zitten een grote kap. Een buiskap. Daar zitten drie ramen in zodat je ook nog naar voren kan kijken. Wel zo handig. Echter die ramen konden niet open. De vorige eigenaar ging steevast naar het noorden en dan is het kunnen openzetten van een raam van minder belang. Hier in de middellandse zee is het kunnen openzetten van een raam een must. We bestelde in nederland, bij de leverancier van de ramen die er nu inzitten, een beweegbaar raam. Even monteren en klaar. Dat ziet er netjes uit. En… frisse lucht. Op naar de volgende 400 klussen🤪


20 augustus 2022
Tell Tales
Wat is dat nu weer? Een zeilboot gaat vooruit door de wind. Dat weet iedereen wel. Als de wind van achter komt en je houdt een doek omhoog dan beweeg je naar voren door de druk van de wind tegen dat doek. Dat is logisch. Maar wat niet logisch is, is dat een zeilboot tegen de wind in kan zeilen. Nou ja, niet recht tegen de wind in maar tot een hoek van 45 graden. Dat komt omdat het zeil op een zeilboot eigenlijk een vleugel is, net zoals bij een vliegtuig. Een vliegtuig werkt eigenlijk op dezelfde wijze. Lift. Lift is het verschijnsel dat lucht/wind dat langs een bolvormig profiel gaat een langere weg moet afleggen dan de niet bolle zijde. Hierdoor ontstaat versnelling van de lucht en dus lift. Hierdoor kan een vliegtuig opstijgen en een zeilboot vooruit zeilen, zelfs tegen de wind in.
Dat zeil. Het profiel. De bolling in dat zeil moet dan wel op de juiste plek zitten in dat zeil en moet ook de juiste hoek hebben ten opzichte van de wind. Immers, soms komt de wind meer recht van voren en soms meer van opzij en ook van schuin achter. Of recht van achter. Om te weten of je zeil optimaal staat moet je een en ander begrijpen over de werking van de zeilen.
Op een zeilboot zoals de onze, is er sprake van een voorzeil en een grootzeil. Er zijn allerlei benamingen voor de zeilen en de onderdelen die ervoor zorgen dat de zeilen functioneren. Maar dat terzijde. Het grootzeil wordt gehesen in de mast. En de mast wordt overeind gehouden met staaldraden. Hele dikke staaldraden. Die staaldraden worden stag genoemd of verstaging. De voorste staaldraad heet de voorstag, de achterste de achterstag. Ook zijwaarts zijn er verschillende stagen nodig om de mast rechtop op de boot te laten staan.
Het voorste zeil wordt een fok genoemd. Ook wel jib. Zodra het zeil (fok) groter wordt dan de driehoek die je denkbeeldig zou kunnen zien tussen de voorstag en de mast, dan wordt het zeil een genua genoemd. Dit is eigenlijk een hele grote fok. Om de genua gemakkelijk te kunnen gebruiken kan het zeil zich wikkelen om de voorstag via een draaisysteem. Dan hoeft die grote genua niet steeds naar beneden gehaald te worden, maar blijft als het ware op een rol om het voorstag opgerold zitten. Wel zo handig. Bij ons is de genua 116 m2 groot. Dus dat is een aardige lap. Het weegt ook heel wat. Zo rond de 90 kilo. Als het te hard gaat waaien kan de genua iets ingerold worden waardoor het zeiloppervlak kleiner wordt, minder wind vangt en daardoor minder helling veroorzaakt. Minder zeil op een zeilboot zetten noemt men reven.
Het grootzeil wordt in de mast gehesen en na het zeilen weer naar beneden gehaald. Soms rolt het zeil via een systeem weg in de mast. Soms komt gewoon het hele zeil naar beneden en wordt het opgevouwen en opgeborgen op de giek. De giek is de horizontale buis die dwars op de mast staat. De giek houdt aan de onderzijde het grootzeil in bedwang. Op onze zeilboot is een vrij nieuw en uniek systeem voor het opruimen van het grootzeil. Namelijk, een rolgiek. Dat betekent dat het grootzeil oprolt in de giek. Heel bijzonder. Dit doen we met een elektrische lier omdat het grootzeil zwaar en groot is. Als het hard gaat waaien kunnen we het grootzeil een klein beetje oprollen waardoor het zeiloppervlak verkleint en we kunnen blijven zeilen zonder dat het te erg schuin gaat en het oncomfortabel wordt aan boord.
Om de zeilen, zowel grootzeil als genua exact goed te hebben afgesteld ten opzichte van de heersende wind, moet je iets van zeilen begrijpen maar kan je ook hulpmiddelen gebruiken. Tell Tales! In het voorzeil, de genua, wordt op drie verschillende plekken een soort van kleine touwtjes gemaakt. Soms gebruikt men tape van cassettebandjes. Dat is lekker licht. Wij gebruiken de officiële tell tale strookjes. Als het zeil perfect afgesteld is (getrimd) dan wijzen de tell tales netjes naar achteren. In het voorste zeil is de aanstroming van de wind van belang. Daarom zitten de tell tales op het voorste gedeelte van het zeil. Bij het grootzeil is het van belang hoe de wind het zeil verlaat. Daarom zitten de tell tales daar aan de achterste zijde van het zeil.
Bij ons waren de tell tales oud, versleten en hier en daar totaal verdwenen. Vanochtend is het nagenoeg windstil en dus een uitgelezen kans om de zeilen uit te rollen terwijl we voor anker liggen zonder dat de wind de zeilen alle kanten op slaat. De tell tales worden vervangen dan wel weer in ere hersteld waarna we straks, als we weer zeilen, beter in staat zijn om de zeilen “te trimmen”. Het scheelt soms maar een klein beetje snelheid maar ja, iedereen die zeilt heeft een soort van wedstrijd met andere boten die dezelfde koers varen. En dan is het natuurlijk leuk om harder te gaan dan de buren😃.




17/18 augustus 2022
Thunderstorms are coming
Als we de weersverwachting volgen komt er vreselijk weer aan. Onweer, regen, wind, golven…. 17 augustus gebruiken we om het schip voor te bereiden op zwaar weer. Voorspellingen van deze aard kunnen en mogen we niet luchthartig oppakken. Alle doeken tegen de zon worden verwijderd. Het raam in de buiskap plaatsen we terug. (Die hadden we eruit genomen vanwege ventilatie) alles wordt stormvast gezet en brengen een tweede lijn uit die vastgemaakt wordt aan ons anker. Het schip is opgeruimd en het dek is leeg. In de baai hebben we met meerdere andere boten contact. Veel berichten over weersdiensten worden met elkaar uitgewisseld via de app groep die we maakte vanwege het voorspelde weer. We spreken af om vanaf 22.00 uur de marifoon op kanaal 78 te zetten zodat wij met ons groepje direct contact kunnen hebben als er iemand in problemen raakt. Geen half werk want met slecht weer moet je niet spotten. Al het nodige wordt gedaan om paraat te zijn.
Eigenlijk is dit de eerste keer dat er slecht weer voorspeld is. We hebben wel plotselinge weersverandering gehad, niet aangekondigde wind enzo, maar nu wordt er wel erg slecht weer voorspeld. Wij liggen al 14 dagen op dezelfde plek en het anker heeft steeds goed gehouden. Het ligt goed ingegraven en hebben dat kunnen zien met de duikbril. ‘s middags is het drinkwater op. Dat is niet handig. Dat zou betekenen dat we nu naar de jachthaven moeten varen om te tanken. Dat gaan we nu niet doen. Met de rubberboot varen we naar de jachthaven en vullen we lege waterflessen en colaflessen. Met vijftig liter water varen we terug naar de boot, water in de tank gieten en doen dat dan nog een keer. Fitness hoor. Hiermee kunnen we drie dagen vooruit.
Als de avond komt is iedereen toch wat gespannen. Het is redelijk rustig op het water, geen overdreven golven of harde wind. Noem het stilte voor de storm. Om half tien valt de duisternis in, wat zal de nacht ons gaan brengen. Als het 23.00 uur is en de wind niet erg hard is stelt dat wel gerust. Het waait wel wat maar niet te gek. In de verte toch wat lichtflitsen. Onweer. Hmmm. Zal er dan toch ellende onze kant opkomen? Het wordt 24.00 uur. De wind is aangetrokken tot windkracht 5 a 6. Dat is niet keihard maar op het water giert het dan wel door het wand. De golven bouwen zich op en de boot beweegt als een kermisattractie. Even verderop zien we een boot die gaat varen. Het heeft de navigatieverlichting aangedaan en vaart naar ruimer water. De reden is duidelijk; losgeraakt van het anker. In de verte boven het eiland flitst het alsof er beroemdheden over de catwalk lopen. Maar tot onweer in onze omgeving komt het niet. Het waait, maar niet extreem. We zijn gerust en om een uur of twee gaan we naar bed. Het regent af en toe waardoor de luiken dicht moeten. Als je veel luiken hebt is dat wel een klusje. Over vijf minuten is het weer droog, dus alle luiken weer open. Dit herhaalt zich een aantal keer. Het luik boven ons hoofd in de slaapkamer zetten we goed open zodat we wakker worden van regen spetters mocht het gaan regenen. We komen de nacht eigenlijk vrij rustig door. Ik moet zeggen; je went ook wel aan onweersdreiging en hardere wind.
De volgende morgen maken we de balans op. Het is inmiddels weer licht en de baai ligt er vredig bij. Desalniettemin bespreken we met elkaar met een volgende weersverwachting met een dergelijke dreiging exact hetzelfde te handelen. We kunnen het risico niet nemen te makkelijk te worden met alle risico’s van dien. In het noorden van Mallorca was het wel raak. Hevige wind, onweer en ook boten die op het strand zijn terechtgekomen. Nog meer oostelijk, richting Corsica, was het noodweer. Daar zijn ook dodelijke slachtoffers gevallen. Niet specifiek in de boten business maar onder de bevolking.
De middellandse zee, en met name het gebied bij Spanje en de Balearen, heeft jaarlijks last van de Gota Fria, tegenwoordig de Dana genoemd.
Het weerverschijnsel gaat gepaard met zeer hevige regenval en storm, vaak met windsnelheden tussen de 100 en 200 km/u. Door de grote hoeveelheid regen en in vaak ook sneeuw neemt ook de temperatuur af. Een DANA is normaal gesproken van korte duur maar is wel kort maar krachtig.
De DANA is een meteorologisch verschijnsel dat zich in de herfst in het westelijke Middellandse-Zeegebied afspeelt, met name langs Valenciaanse kust en op de Balearen eilanden.
De DANA vindt in principe altijd plaats na de zomermaanden aangezien er een warme zee lucht nodig is die met koude lucht moet botsen. De overschakeling van de zomer naar de herfst is weliswaar de tijd van het jaar dat de effecten van de DANA het meest te merken zijn.
Weerexperts zeggen echter dat een “gota fría” of DANA ook onder de juiste omstandigheden kan plaatsvinden gedurende andere jaargetijden. In de winter en lente valt de regen en storm van een DANA echter niet zo op terwijl het toch klimatologisch bewezen is dat dit veroorzaakt wordt door een DANA.
De verandering in het weer die we zojuist hebben meegemaakt is weliswaar geen Dana, maar wel de voorbode. De temperaturen zijn deze zomer extreem hoog geweest. Dat begon al in juni. In juli was de temperatuur al op het niveau van Augustus. Augustus kenmerkte zich ook met extreem hoge temperaturen. De overgang naar kouder weer, richting herfst en winter is dan ook erg groot. Wellicht dat dit wat nu voorbij kwam een tussenstap is naar iets lagere temperaturen. De huidige temperatuur is dan ook een graad of vijf lager. De Dana moet nog wel komen, meestal is september. Spannend!


16 augustus 2022
Vertrek Ryel en Lotte
14 dagen waren Ryel en Lotte bij ons op visite. Aanvankelijk was het idee om op Ibiza te zijn maar de verhalen over Ibiza gehoord hebbende leek het toch beter naar Mallorca te gaan. Ibiza is natuurlijk bekend vanwege het uitgaansleven maar dat schijnt er nogal ruig aan toe te gaan. Veel dronkenschap en partydrugs. Hoge entreeprijzen en dure consumpties. De meiden hebben het heerlijk gehad in Santa Ponca. En nu dus weer naar huis. Vanwege wind en wat weeromslag kiezen we er voor om de dames met een vlucht vanaf Mallorca naar Ibiza te laten vliegen. In 40 minuten vlieg je naar het andere eiland en de kosten: 56 euro pp. dus dat valt mee. De vlucht van Ibiza naar Nederland vertrekt om 7.00 uur ‘s morgens dus om 5.00 uur moeten ze er al zijn. Ze vliegen om een uur of 11 ‘s avonds naar Ibiza dus die zijn lekker op tijd😂. Inmiddels zijn ze alweer veilig thuis na een flinke reis. Wij maken schoon schip en gaan weer terug naar leven aan boord met twee. Ook weer fijn. In de wandelgangen horen en lezen we over slecht weer dat er aankomt….

12 op 13 augustus 2022
Wat een nacht
‘s middags is het al onrustig in de baai. Golven en onverwacht veel meer wind dan voorspeld. Het is de hele dag drukkend warm geweest. Licht bewolkt en loeiheet. Een onrustige baai betekent een hoop deining en harde wind betekent vaak boten die op drift raken. Voor ons ligt een Nederlandse zeilboot. Die is in de loop van de middag komen liggen. Beetje dichtbij en ik zag al dat het anker niet werd ingevaren. Dat is vragen om problemen en die kwamen er ook. De eigenaar die solo zeilt, is benedendeks als ik zie dat zijn boot richting ons komt drijven. Een paar flinke schreeuwen maakt dat hij naar boven komt er inziet dat dit niet goed gaat. Hij start de motor, trekt zijn anker op en vaart naar elders. Als hij maar niet over de gemarkeerde ondiepte vaart…. Wel dus. Boem, vast gelopen op het rif in de baai. De wind is een windkracht 4 a 5 dus dat helpt hem niet echt. Maar na een paar keer heen en weer gas geven is hij weer los. Altijd wat te doen. Naast ons ligt de hele dag al een motorboot. Die lijkt ook op drift. Ja hoor, steeds verder en verder. Ook losgeraakt. Ook die start de motor en trekt zijn anker op om die vervolgens verderop weer te droppen. Die ligt goed nu. Als de avond valt zou het nagenoeg windstil worden. Tja, niet dus. De wind waait er flink op los. We meten tot eind windkracht 6 een beginnetje kracht 7. Ryel en Lotte zijn uit in Santa Ponca en die komen voorlopig niet terug. Ik ben niet gerust op de situatie en besluit buiten te dutten op de bank in de kuip. Maar ja, dan waait dat weer los, dan vliegt er weer een zonnescherm bijna weg en zo wordt het diep in de nacht. De wind houdt maar aan en er zijn wat onweersflitsen ver weg te zien. De geluidsrommel na de flits is 20 seconden, maar ja onweer kan soms ook snel naderbij komen. Het begint te regenen. Alle ramen dicht om te voorkomen dat alles nat wordt. De wind waait nog steeds lekker door en de temperatuur van die eind meet ik met een thermometer. 35 graden! Om 3 uur ‘s nachts. Ondertussen contact met de dames die uit zijn. Blijf nog maar even aan de kant is mijn verzoek, kan met zulk weer niet echt veilig varen. Maar de wind verdwijnt vrij rap. De deining neemt behoorlijk af en om 4 uur pik ik de ladies op van de kant en kunnen we eindelijk gaan slapen. Gelukkig heeft Miek wel redelijk kunnen slapen. Die heeft afgesproken om met Yannick mee te gaan. Hij is beginnend charteraar en heeft extra hulp nodig. Dat geeft mij rust om ff bij te komen van de slapeloze nacht.

12 augustus 2022
Go Catamaran Sailing charter Mallorca
Ryel en Lotte gaan mee met Nico en Delya! Go Catamaran charter Mallorca gaat 5 dagen per week op pad langs de mooiste kusten en baaitjes in de omgeving van Santa Ponca. Dit doen zij al vijf jaar zeer succesvol en nu gaan de meiden met hun mee. Aan boord zijn een mix van mensen, twee Nederlanders en de rest Britten. Nou die meiden hebben het naar hun zin gehad. Onderweg wordt er geankerd in een mooie baai en worden alle toys uitgeladen. Vier SUPS, snorkel apparatuur, onderwater scooters, zwemmatras, zwembanden etc. Delya kan fantastisch koken want Nico en Delya hebben zelf een restaurant gehad dus die weten van aanpakken. Topklasse en daarom louter perfecte reviews op internet. ‘s avonds borrelen wij bij hun aan boord. Werd wel weer laat en teveel sterke drank maar ja. Gezelligheid kent geen tijd hè. Woensdag vliegen Ryel en Lotte alweer terug naar Nederland. Ze vliegen vanaf Mallorca naar Ibiza en daar stappen ze over op de vlucht naar Eindhoven. Hun vlucht gaat om 7 uur ‘s morgens en moeten ze er al om 5 uur zijn. Lange reis voor ze maar je moet er wat voor over hebben!

11 augustus 2022
Waterfun
Ryel en Lotte zijn hun laatste week ingegaan van hun verblijf bij ons op de boot. Van Nico en Delya onze bootvrienden in de baai mogen we het drijfplateau lenen die achter onze rubberboot voort gesleept kan worden. De bedoeling is natuurlijk dat Ryel en Lotte op het drijfplateau gaan liggen en dan hard worden voortgesleept over het water! Een hoop gegil, opspattend water en veel lol. Jeetje wat gaat dat hard over het water. Vooral als er golven zijn worden ze gewoon gelanceerd. Ze kunnen een stootje hebben. Miek wil ook nog even proberen. Altijd stoer. En ja hoor, ook zij vliegt over het water maar het kost veel kracht. Iedereen moe, dan terug naar de boot. Ze klagen nu al over spierpijn, nou dat wordt nog wat dan. Die meiden worden sowieso erg verwend want morgen mogen ze met Delya en Nico mee op hun catamaran als zij voor hun charterbedrijf een tocht hebben van 5 uur. Is dat niet lief van ze. ‘s avonds gaan ze stappen. Ruud die staat wel even op midden in de nacht om ze aan de kant op te halen. Tuurlijk geen probleem. Om 03.30 uur gaat de telefoon. Ja hoor, ze staan klaar om opgehaald te worden. Daar ga ik weer. In de rubberboot, door de donkere nacht. Als ze het maar leuk hebben hè. Morgen moeten ze bijtijds op want dan is de tocht met de catamaran.



9 augustus 2022
Kom, laten we naar de markt gaan!
Tja, vandaag is het dinsdag en dus is er markt in Paguera. Dat vinden de dames natuurlijk erg leuk. Ik wat minder zal ik maar zeggen. We gaan met de rubberboot, lekker hard over zee om wat vaarwind te creëren. Tenslotte staat de thermometer op 44 graden vandaag. Gewoon lekker dus. Ik moet zeggen dat ik van schaduw naar schaduw ben gelopen en een een portaal van een supermarkt met airco niet heb overgeslagen. We zijn erg gewend aan de warmte omdat we er langzaam naar toegegroeid zijn. We zien op de thermometer in de kajuit op de dag standaard 34 graden af te lezen maar toch is het niet onleefbaar. In de lade waar wij de chocolade bewaren voelt de chocolade taai/zacht maar nog wel te bijten. Zodra de chocolade buiten in de kuip, onder het afdak, op tafel ligt, smelt de chocolade dusdanig snel dat het binnen een paar minuten over de tafel vloeit.
In Paguera trekken we de rubberboot het strand op en beleggen een lijn op de wal. Via het strand lopen we door Paguera richting de markt. Op de markt is het niet druk, vermoedelijk vinden mensen het toch te warm om op een markt te lopen. Na de markt pakken we een borrel. En dan naar de ijssalon. Toevallig zit er een heeele goeie in Paguera. Ik neem vier bolletjes. Hahahaha. Dan over zee terug, snelvarend, heerlijk!



3 en 4 augustus 2022
De heetste dag tot nu toe!
We vertrekken bijtijds omdat we de afstand naar de ophaalplek willen zeilen. Dus vanaf de ankerplek op Formentera naar de ophaalplek op Ibiza. Maar ja, wind heb je dan wel nodig. En die is er vandaag nauwelijks. We hebben vijf uur de tijd en de afstand om te overbruggen is 6 mijl. Maar ja, we gaan maar 0,6 knopen. (Dat is 1,11 km per uur!) onthaasten hè. De weinige hoeveelheid wind die er is komt recht van achter. Dat betekent dobberen met nauwelijks voortgang en een hitte…. Nou dachten wij gisteren wat is het heet, maar vandaag voelt het nog heter. We douchen iedere 15 minuten om nog verkoeling te hebben. Op de ombouw bij de ingang in de Kuip, hebben we een grote ventilator staan die overuren maakt. Het brengt wat verkoeling als je er recht voor gaat staan. Door gebrek aan vaarwind loopt de de gevoelstemperatuur zo op. Er is een actieve route van ferries van Ibiza naar Formentera soms komen ze echt dichtbij langs gevaren. Altijd imposant. Ondanks dat we 5 uur de tijd hebben en de vlucht van de dames wat vertraagd is, komen we nog in tijdnood als we niet de motor bijzetten. Maar er steekt een piepklein briesje op en de boot gaat zomaar 1,8 knopen. Nou, dat is drie keer zo snel! We zien de ophaalplek als we bericht krijgen dat Ryel en Lotte op de afgesproken plek op het kiezelstrand staan. We gooien de boot voor anker, het grootzeil laten we op. Starten de motor van de dinghy en varen naar het strand. Laden de meiden in en volgas naar de boot. We vertrekken direct omdat we afgesproken hebben naar Santa Ponca te varen. Dat betekent wel dat we met de heersende wind en de verwachten wind de nacht door moeten varen. We komen dan gepland rond 12.00 uur aan. Nou de wind is ons goed gezind. 's nachts een knoop of 7. Tegen een uur of 5 's morgens zou de wind helemaal wegvallen, maar dat gebeurt niet. De wind wordt zelfs wat krachtiger en we zeilen met een prachtige wind, knoop of 10, naar de baai van Santa Ponca. Wat een heerlijke zeiltocht! Door de hardere wind zijn we er al om 11.00 uur en hebben we alles kunnen zeilen tot in de baai van Santa Ponca! ‘S nachts hebben we weer genoten van de prachtige sterrenhemel die je alleen kan zien als het stikdonker is. Miljarden sterren, je weet niet wat je ziet! In de baai van Santa Ponca hebben we een mooie ankerplek gevonden. De meiden zijn natuurlijk direct gaan zwemmen, wij wat bijkomen van een nacht nauwelijks slapen. En ‘s avonds lekker Santa Ponca in. Voelen ons net een recreatieteam. 🤪 De dames zijn mooie foto objecten dus fotosessie time! De meiden slapen buiten op het dek. Ryel is niet helemaal fit en het lijkt wel op wat wij ook gehad hebben. Gewoon ff niet fit. Maar goed. Ze vermaken zich!
Uitleg:
• een knoop is de eenheid van snelheid
• Een mijl is de eenheid van afstand
• Een knoop is 1,852 km per uur
• Een mijl (nautische mijl) is een afstand van 1,852 km
2 Augustus 2022
Moeder, wat is het heet.
In die gelijknamige bekende tv serie zag je zeer zwetende mensen in het snikhete Indië alleen maar klagen over de hitte. (Het viel ook niet mee om regie te houden over de “bloody bunch of …….“, insiders weten dit nog wel) Nou, vandaag zou zo’n dag kunnen worden. Het zeewater is vandaag 30,5 graden. Buiten niet onder de 33 graden en geen zuchtje wind. Krijg nu toch wel “moeder, wat is het heet gevoelens”. Zo warm als het vandaag is, nog niet meegemaakt. We gaan zo de rubberboot in om wat vaarwind te creëren. Dat zal helpen. Afgelopen nacht was herrie-achtig door feestende jongelui, rondvarende rubberbootjes en wiebelende golven. Maar ach, nergens aan ergeren is het beste. Miek heeft buiten in de hangmat geslapen. Van liggen in bed kreeg ze teveel last van hoesten. In de hangmat ging het wel goed! Morgen komen Ryel en haar vriendin Lotte. Die moeten we ergens op Ibiza zien op te pikken, maar wij weten nog niet hoe. Zal goed komen. Nou, de middagsessie is voorbij en zo is het 19.00 uur geworden. De grote uittocht van de dagjesmensen is begonnen. Vanmiddag rondgevaren met de rubberboot langs honderden boten die hier voor anker liggen. Ongelofelijk wat een boten er hier liggen. Hier moet je je nergens aan ergeren, ook niet als iemand met vol gas over de ankerplaats raast. Dat is namelijk iedere 5 minuten het geval. En dan geen rubberbootje, maar ook echte grote boten. Wat een aso’s bestaan er toch. En herrie van geluidsinstallaties, soms zo hard dat het honderd meter verderop nog keihard te horen is. Santa Ponca is vergeleken met deze ankerplaats een nonnenklooster. Ach, feestvierende vakantiegangers hè, laat gaan. Hebben de planning voor morgen gemaakt voor het ophalen van de dames: Ryel en Lotte. Na veel zoekwerk een geschikte baai gevonden waar wij kunnen ankeren, redelijk dichtbij het vliegveld, waar een taxi kan komen om ze te brengen en waar wij met een rubberboot aan land kunnen komen. Op de luchthaven hebben ze namelijk geen ligplaatsen voor boten😂. Nu nog uitzoeken hoe laat we moeten gaan varen om op tijd te zijn. We zijn er maar druk mee.




1 Augustus 2022
Wat een eilanden.
Iedereen heeft wel van de Balearen gehoord natuurlijk, maar dan denk je toch al gauw aan Mallorca en Ibiza. Dat er nog een hele bubs andere eilanden omheen liggen, dat wist ik niet. Menorca, Formentera, Espalmador, Aire en Dragonera horen er zeker bij. Mallorca, Ibiza, menorca en Formentera zijn permanent bewoond. Er wonen toch nog zo’n 1,1 miljoen mensen op de eilanden voornoemd. Er liggen overal ook nog kleinere eilanden: Conejera, Vedra, Tagomago, Espardel, Illa den Colom. We zijn deze ochtend om 4 uur opgestaan en om 5 uur vertrokken vanuit de baai van Santa Ponca om te gaan varen richting Ibiza. Eigenlijk naar Formentera dat er pal naast ligt. Formentera schijnt super mooi te zijn. We zijn op Ibiza gewenst omdat Ryel samen met haar beste vriendin Lotte 14 dagen naar Ibiza. Nou schijnt het nogal een zuip en herrie eiland te zijn en ook nog super duur. Dus hebben we de dames geadviseerd naar Santa Ponca te gaan met ons. Daar kan je ook heel leuk stappen. Maar nu zijn we na een lange dag varen aangekomen op de ankerplek van de baai van Formentera. Het was vrijwel direct donker dus nog niet veel kunnen zien. Wel gehoord! Het is gezellig druk zullen we maar zeggen. De ferry’s varen af en aan en die maken de ankerplek wel wat onrustig. We maken ons maar nergens druk om. Het zeilen; dat was wel even geleden. Moesten gewoon weer kijken hoe het allemaal zat. Onderweg prachtig weer, ook wel wat wind maar rond drie uur kakte de wind helemaal in. Dan maar de motor weer aan. Na het vertrek van Maaike met de kids had ik last van keelpijn, loopneus en hoesten. Maeven was nogal verkouden dus ga ervan uit dat het uit die hoek komt. Nu is Miek aan de beurt. Hoesten proesten en totaal niet lekker. Paracetamol gaat erin als koek want ze heeft ook verhoging. Misschien wel Corona? Bij mij is het alweer weg, bij Miek eindfase. Morgen eiland verkennen. Yes!


31 juli 2022
De pers is ons op het spoor😂
Mijn neef Bernard, bekend van radio, tv en roddelbladen is bij ons in Santa Ponca op visite! Hoe leuk is dat. Hij is op Mallorca om de koning van Spanje en familie te fotograferen vanwege de Copa Del Rey. Een zeer prestigieuze zeilwedstrijd die gehouden wordt in de baai van Palma de Mallorca. Natuurlijk komt hij even op visite en maakt hij weer de mooiste plaatjes van ons. We zijn trots op hem vanwege wat hij allemaal bereikt heeft met zijn fotografie en zijn blij met de geleverde kwaliteit foto’s. Hij maakte bij ons gedag-zeg-feestje in Scheveningen een hele reeks foto’s die, zeker nu opa Kees er niet meer is, nog meer waarde hebben gekregen. Super mooie foto’s waar we nog steeds erg blij mee zijn.


30 juli 2022
"Ayuda"
Ayuda, klinkt het naast onze boot. Geen paniekerige schreeuw maar toch een hulp vraag. Ayuda betekent letterlijk “help” in het Spaans. Het is inmiddels behoorlijk donker en er drijft een motorbootje met daarin een stuk of 5 jongens. Twee jongens zwemmen en slepen het motorbootje. Het blijkt dat ze geen brandstof meer hebben. Of wij brandstof hebben. Nou staat er geen Shell op onze boot dus de vraag moet negatief beantwoord worden. Of we ze naar het tankstation kunnen slepen. Tja, die zijn ‘s avonds na tienen natuurlijk niet meer open. We bieden aan ze naar de overkant te slepen, naar de wal. De twee zwemmers klimmen in hun boot en wij maken ons klaar voor de zoveelste reddingsactie. Altijd wat te doen hier. Aan de overkant de mannetjes afgezet en iedereen weer blij.
26 juli 2022
pappen en nathouden en bonte avond
Zwemmen, zwemmen en nog meer zwemmen. Het is warm in Santa Ponca. Er wordt volop gezwommen, zowel in het water in de baai als in het zwembad bij het terras waar wij de dinghy altijd afmeren. Heerlijk water, lekker terrasje erbij en de kids vermaken zich prima. 's avonds Sant Ponca in en wat eten. De laatste drie dagen zijn alweer ingegaan dus we nemen het er nog maar even van. Joyah wil nog haar haren laten invlechten dus zo gezegd zo gedaan. En natuurlijk een henna tattoo! Ondertussen speelt kleine Maeven heerlijk in het zand, die hoor je niet meer. Dan naar de zomerkermis. Maeven in de draaimolen, Joyah springen in de elastieken, wat een festijn. En dan vertrek. 29 juli komt er weer een eind aan de week hier in Santa Ponca met Maaike en de kids. Was een lekker gevuld weekje maar wat hebben we genoten. 's morgens in alle vroegte zetten we Maaike met de kleintjes af bij de taxi standplaats en gaat zij simpel met de taxi naar het vliegveld. Lekker makkelijk. Volgende week komen Ryel en Lotte 14 dagen op visite. Dan is het weer gedaan met de rust!
25 juli 2022
Hieperdepiep Maaike is vandaag jarig!
In alle vroegte gaat Miek op pad om wat boodschappen te halen en taart! Voor de kids een klein cadeautje om aan Maaike te geven. De taart was heerlijk! Op het achterdek een klein opblaasbootje gezet met daarin wat water. Zo, dat noemen we nu het zwembad aan boord. Maeven speelt er heerlijk in. Er wordt nog geknutseld met oma. Joyah maakt een gekleurde schaal van papier die later afgelakt wordt. Super mooi geworden.
‘s avonds lekker uiteten, prosecco erbij, dus dat was weer Bourgondisch. Vlakbij het strand van Santa Ponca is de mini zomerkermis. Maeven gaat in de draaimolen en Joyah hangt aan elastiek en springt dan 5 meter hoog de lucht in. Hè hè, de kids zijn eindelijk moe. Wij ook trouwens. Zijn het niet meer gewend. Daarbij is Maeven nog maar 2,5 jaar en dat maakt dat wij haar ritme qua dagindeling moeten gaan volgen. Het kind heeft echt haar middagslaapje nog nodig. Vanaf morgen gaan we daar meer rekening mee houden.







24 juli 2022
Er is er èèn (bijna) jarig!
De kinderen slapen prima aan boord. Is natuurlijk altijd even wennen want het beweegt altijd wat. Het weer is ons goedgezind want het waait nauwelijks. Dat draagt bij aan het comfort aan boord. Vandaag gaan we een flinke tocht maken met de rubberboot (dinghy). Eerst maar eens hard varen! Voor Maeven kan het niet hard genoeg gaan. Hard, hard. Zegt ze steeds. We vliegen over het water en zijn dan ook vrij snel in Peguera. We varen voorbij Peguera omdat we weten dat er een smalle invaart is naar een kleine baai. We zijn daar met diverse mensen al geweest. En iedereen valt voor de betovering. Warm water, helder als glas, zandbodem, rust en ruimte. Heerlijk. We genieten van het heerlijke water en de kids spelen met de water toys die we bij de Chinese winkel hebben gekocht. Wat een feest. Dan varen we terug naar Santa Ponca. Uiteraard op verzoek van Maeven, zo hard mogelijk. 😂 Terug op de boot wordt de SUP erbij gepakt en Joyah en Miek gaan weer op pad. Ik doe de coördinatie 😂. De voorbereidingen voor morgen… Dan is Maaike jarig! Die wordt alweer 32 jaar.


23 juli 2022
Het lijkt wel een varend pension!
Gisteren Aart naar het vliegveld gebracht en kort daarna landde Maaike en de kids! Is toch altijd een hele reis. Zij vlogen vanaf Eindhoven dus eerst daarheen met de auto. Wachten. Vliegen, met vertraging pffff, dan met bus naar Santa Ponca en met de rubberboot naar de grote boot. Iedereen is moe maar gaan eerst een duikje nemen! Het water is 29 graden. Het lijkt wel een wellness bad. Dan afspoelen, wat luieren en op naar het restaurant. Het eten liet lang op zich wachten waardoor het onbedoeld laat werd. Kids op bed nog even genieten van de rust op het water. Het is wat koeler dan op de dag… 28 graden. Heerlijk slapen. ‘S nachts wordt Maeven wakker, vreemde omgeving en weet even niet waar ze is. Die kruipt bij Maaike in bed en slaapt binnen een paar minuten weer. Vanochtend ontbeten in het strandrestaurant en natuurlijk naar de grote Chinese winkel om wat waterspulletjes te kopen. We wandelen van terras naar terras want het is warm. Erg warm. Maeven zit heerlijk in de bolderkar en zij heeft bekijks. Mensen vinden het leuk om te zien hoe zij als een prinses door de stad wordt gereden. Vlakbij de aanlegsteiger voor de rubberboten is een restaurant/bar aan het water met een heerlijk zwembad. Hup daar gaat iedereen ff lekker in om op te frissen. Vooral Joyah is er niet meer uit te slaan. Zij geniet met volle teugen. We besluiten hier ook maar vervroegd warm eten te genieten. Anders wordt het weer zo laat. Maeven slaapt heerlijk in de bolderkar. Die is gesloopt na al het zwemmen en het missen van haar middagslaapje. Tegen de avond koelt het iets af maar het is nog steeds 28 graden. Het water is zelfs 1 graad warmer. Tijd voor de SUP. Een SUP is een soort surfplank waarop gestaan wordt en dan beweeg je jezelf voort met een peddel. Wij hebben een extra brede SUP gekocht waarop ook een zitje gemonteerd is. Staan op zo’n SUP is namelijk nog een hele kunst. Maar zittend kan eigenlijk iedereen er direct mee weg. De SUP is geschikt voor maximaal 200 kg, dus we kunnen nog wat groeien. Miek en Joyah gaan samen op de SUP de baai verkennen. Dat ging soepeltjes! Wordt vervolgd!











21 Juli 2022
Bonte avond
Morgen is Aart alweer voor het laatst. Dan is hij 10 dagen bij ons geweest. De tijd gaat zo ontzettend snel! De dagen zijn voorbij gevlogen. Elke dag prachtig weer 33°, watertemperatuur 28° volop genieten dus! Aart heeft zich laten kennen als een echte pensionado. Lekker lui, veel slapen, weinig doen en genieten van het leven. Maar morgen alweer naar huis en wij gaan hem naar het vliegveld brengen. Moeten natuurlijk wel zeker weten dat hij echt weg is, ha ha ha. Tegelijkertijd als we toch op het vliegveld zijn, gaan we Maaike, Maeven en Joyah ophalen. Die landen kort nadat Aart vertrokken is. Dat is handig! Maaike en de kids blijven een week. In die week is onze Maaike ook nog jarig! 25 juli wordt zij alweer 32 jaar. Dat moet gevierd worden natuurlijk, wordt vervolgd.






19 juli 2022
Mid-summer feest bij Yannick en Sarah! Soms moet je gewoon een reden bedenken om een feestje te vieren. Yannick en Sarah nodigen ons uit om bij hun aan boord een hapje en een drankje te komen eten en drinken. Dat slaan we natuurlijk niet af. Met de bijboot varen we om 20.00 uur naar de boot van Yannick en Sarah. Nico en Delya zijn er ook. Een avond vol gezelligheid en een drankje, misschien zelfs wat te veel drankjes. Er zijn geen beelden van dat Annemieke in de rubberboot probeert te klimmen, maar home video’s was zeker geïnteresseerd geweest. Super gezellig.


18 juli 2022
Vandaag kwam het pakket uit Nederland aan op het postkantoor van Santa Ponca. Altijd leuk, ofschoon er altijd spullen in zitten die wij zelf besteld hebben maar vergeten wij vaak wat er allemaal in hoort te zitten😳. Ouderdom hè. Dus het is altijd een soort cadeau wat opengaat. Dit keer is het belangrijkste het peddelboard. Een SUP heet het. Hebben er een gekocht die wat langer en breder is omdat de SUP dan wat stabieler is. Het is toch nog wel een kunst om er op te staan en met golven en wind te peddelen zonder eraf te vallen. Op onze SUP zit ook een stoeltje zodat je zittend kan peddelen. Miek is direct na het in elkaar zetten van de SUP voor een test rondje gegaan. Zie het filmpje hieronder. Het natuurtalent kon het vanzelfsprekend meteen!
13 juli 2022
Een echte pensionado aan boord! Vandaag is onze goede vriend Aart gearriveerd. In het holst van de nacht naar Schiphol waar je tegenwoordig drie dagen van te voren moet zijn om op tijd door de security check te gaan😃. Op Palma geland is hij met de bus naar Santa Ponca gereden en nu dus aan boord. Hoe leuk is dat. Wij vinden het erg leuk als er visite komt. Ook om te kunnen laten zien hoe wij nu leven, zo aan boord. Aart treft het: vandaag voelt het als 41 graden. Het is warm. Op het water, op de boot, is het wat koeler en zwemwater is dichtbij. Het water is 28 graden. Dus veelvuldig een duik nemen is het devies. ‘s avonds lekker uit eten en Aart gaat een beetje bijtijds naar bed. Blijft wel een pensionado he! Begin mei mei was Aart zijn laatste werkdag en is hij gaan genieten van de nieuwe vrije tijd. Medisch heeft hij nogal wat voor de kiezen gekregen dus deze vakantie bij ons zal hem zeker goed doen. Een echte planning hebben we nog niet maar we gaan in ieder geval zeilen! Waarheen: nog onbekend. Wanneer: nog onbekend. Carpe Diem!


6 juli 2022
We liggen weer. Maar wat gebeurde er vannacht… Eergisteren lagen we onafgebroken zo’n veertien dagen op dezelfde plek in de baai van Santa Ponca. Het weer is rustig, warm en weinig wind. Zwemmen iedere dag en checken ons anker veelvuldig. Uiteraard ligt dit perfect ingegraven, zeker na zo lang liggend op dezelfde plek. ‘S nachts rond half 3 begon de windvanger die wij gebruiken om meer wind naar binnen te leiden te klapperen. Er was geen bijzonder weer voorspeld. Ook geen harde wind. Ik ben uit bed gegaan om de windvangers los te maken en op te rollen. Er stond wat wind maar niet extreem. Windkracht 4. In het donker om mij heen kijkend zie ik dat wij verder naar achteren liggen dan eerst. Net wakker en in het donker is het ff lastig om direct goede conclusies te trekken. Maar na even goed kijken is het duidelijk: we zijn op drift! We waaien richting een kleine sloep die weldra ons schip raakt aan de zijkant. Onze achter schip raakt met de lijn van ons hekanker verstrikt in een klein houten paaltje op het bovendek van de houten sloep. Op de voorpunt van onze boot houdt ons anker ons op de plek maar achter is de situatie penibel. Miek is ondertussen ook uit bed gerend en we hebben de motor gestart. Die achterlijn van het hekanker moet los. Miek klimt over de balustrade van de achterkant van ons schip. Samen krijgen we de lijn van ons hekanker los van het paaltje van de houten sloep. Pfffff. Maar nu drijft ons achterschip vrij en komt er een volgende boot angstig dichtbij. De wind is nog wat toegenomen. Nu we recht achter ons anker zijn kan ik met de motor in vooruit de druk van de ankerketting nemen en wegvaren van de zeilboot achter ons. Ik vergeet echter dat de anketting geborgd zit en door te beginnen met hijsen raakt de ankerketting klem. Met veel kracht van ons beiden komt er weer beweging in en kunnen we de ankerketting beginnen te hijsen. We varen voorzichtig in het donker door de baai om de vele boten heen, richting buitenzijde van de baai om daar in ruim water opnieuw te ankeren. We gooien 55 meter ketting naar buiten, varen het anker stevig in. Dat moet volstaan. Als we nog geen 5 minuten liggen steekt er een enorme wind op. Al langer zijn er bliksemflitsen zichtbaar in de verte maar geen gerommel dus ver weg. Maar nu toch ook gerommel. De wind neemt toe tot 30 knopen wind, windkracht 7. Zijn wij ff blij dat we net goed geankerd liggen! De harde wind houdt een poos aan en uit de baai zien we een catamaran boot onze richting op varen en naast ons ankeren. Later bleek dat deze catamaran ook los was geraakt en tegen een andere catamaran was gevaren. Om 6 uur, als het al bijna weer volledig licht is, gaan we naar bed. Ik slaap 1,5 uur en ben dan weer aan dek. Ff checken of alles nog goed gaat. Na het ontbijt starten we de motor, halen het anker op en varen richting de baai waar we eerder lagen. Daar liggen we nu en het lijkt allemaal in orde. Je wordt er toch wat onzeker van maar ja, goed anker, voldoende ketting, zandgrond. Dat zijn toch de ingrediënten voor een goede ankering. Blijft over: hoe kan het nou toch dat wij op drift geraakt zijn. Immers voldoende ankerketting en goed ingegraven anker en al 14 dagen liggend zou het eigenlijk onmogelijk moeten zijn. Echter, ‘s middags voorafgaand aan het op drift raken in de nacht, vaart er een motorboot tegen ons aan. Ik ben op dat moment binnen en hoor een metaal geluid. Als ik buiten ben zie ik een motorboot langs de zijkant van ons schip liggen. De bemanning zegt geen schade te hebben gemaakt en varen eigenlijk direct weg. Tja zo gaat dat wel vaker. Nou is onze boot aan de buitenzijde niet vrij van krassen dus wij kijken niet zo nauw maar als wij straks de hele buitenzijde netjes hebben laten spuiten dan baal je wel. Achteraf gezien denken wij dat die motorboot ons anker heeft gelift. En dat er daarom zo’n hard geluid was van metaal op metaal. Weer wat geleerd. Altijd na een aanvaring het anker controleren. Je hoort het: het zeilers leven is nooit saai!😜
Comments